Відео: перший у світі безпілотний електричний контейнеровоз вийшов у рейс

22.11.2021 р.

Наші новини

Yara Birkeland - перший у світі безпілотний корабель-контейнеровоз "на батарейках" - 18 листопада вийшов у море і здійснив рейс до столиці Норвегії, Осло. Щоправда, незважаючи на офіційні заяви, це вже не вперше, коли судно вирушило у подорож.

Контейнеровоз був замовлений компанією Yara Norge AS ще у 2017 році. Головною його особливістю (крім електродвигунів) стала відсутність потреби в капітані, штурмані та кермовому: корабель керує собою сам. Проєкт отримав фінансову підтримку від норвезького державного підприємства Enova, яке виділило близько 133,5 млн. норвезьких крон (15,2 млн. доларів США).

За розроблення відповідала компанія Marin Teknikk. Виробництво комплектуючих розгорнули на потужностях Vard Brattvåg, корпус будували на верфі Vard Braila в Румунії. Батареї поставила швейцарська Leclanché SA: їхня сумарна ємність становить 7 МВт*год, що еквівалентно сотні Tesla Model 3.

Однак у зв'язку з пандемією відомого вірусу у травні 2020 року виробництво тимчасово встало. Причиною виявилося порушення логістики на суші. Однак до грудня того ж року судно було вже майже готове і навіть здійснило рейс тривалістю 7 годин із міста Бревіка до Хортену. Щоправда, більшу частину шляху корабель керувався людьми. Наразі Yara Birkeland вже повністю готовий та перебуває на фінальній стадії випробувань. Повноцінне введення в експлуатацію заплановане на 2022 рік.

Birkeland здатний перевозити 120 20-футових контейнерів з мінеральними добривами, продаж яких і є основним бізнесом компанії Yara Norge AS. Одне судно має забезпечити від 40 до 60* усіх вантажоперевезень фірми.

Tesla Club Ukraine
Завантажуй додаток
GO TO-U для легкого пошуку
та використання
зарядних станцій

Усі бренди електромобілів під замовлення

Зарядні пристрої для
електромобілів усіх
брендів

Chargers Детальніше

Теги

Кращі концепти плани виробництва нові моделі оновлення моделей рекорди електромобілів події Виробництво і розробки Спорт майбутні моделі Це цікаво інвестиції оновлення моделей Кращі концепти плани виробництва нові моделі оновлення моделей