Volvo випустила останній дизельний автомобіль

28.03.2024 р.

Наші новини

Компанія Volvo випустила останній у своїй історії автомобіль із дизельним мотором: це кросовер XC90 із дволітровою «четвіркою», що зійшов з конвеєра на заводі в Торсланді. Наступний етап – повна відмова від ДВЗ і перехід на електротягу.

Знаковий для компанії автомобіль не буде проданий: його помістять у заводський музей у Гетеборзі. Історія дизельних Volvo розпочалася у 1979 році з моделлю 240 GL D6, яку оснастили шестициліндровим двигуном. Однак насправді двигун був запозиченим: його створили на основі агрегатів на важкому паливі, які використовувалися на автомобілях Volkswagen і Audi.

Власна лінійка дизельних моторів із позначенням D5 з'явилася у шведської марки лише у 2001 році. Загалом за період з 1991 року компанія Volvo зібрала близько дев'яти мільйонів автомобілів з двигунами цього типу, більшість яких були продані в Європі. За даними Європейської асоціації автовиробників, у 2023 році дизельні машини поступилися за популярністю електромобілям із частками ринку 13,6 та 14,6% відповідно.

Про плани повністю відмовитися від дизелів компанія повідомила восени минулого року, паралельно оголосивши про припинення інвестицій у розроблення нових ДВЗ. Марка, що входить до концерну Geely, розраховує до кінця десятиліття перевести всю свою лінійку на електротягу, а до 2040 року стати повністю кліматично нейтральним автовиробником.

Tesla Club Ukraine
Завантажуй додаток
GO TO-U для легкого пошуку
та використання
зарядних станцій

Усі бренди електромобілів під замовлення

Зарядні пристрої для
електромобілів усіх
брендів

Chargers Детальніше

Теги

Кращі концепти плани виробництва нові моделі оновлення моделей рекорди електромобілів події Виробництво і розробки Спорт майбутні моделі Це цікаво інвестиції оновлення моделей Кращі концепти плани виробництва нові моделі оновлення моделей