Tesla Model 3 - перший по-справжньому масовий автомобіль з автопілотом?

02.06.2017 р.

Наші новини

Цього року стартує виробництво Tesla Model 3 - довгожданого бюджетного електрокара, на який вже оформлено більше 600 тис. резервацій. При цьому, нещодавно розкрилася цікава статистика: більшості замовників цей автомобіль цікавий тим, що він буде оснащений автопілотом.

Так, популярний блоггер Бен Саллінс, використовуючи дані з сайту Model3Tracker.info, з'ясував, що найпопулярнішою додатковою опцією для майбутнього Tesla Model 3 виявився саме автопілот. Серед американців його вибрали 67% замовників, а серед європейців - 62%. У випадку з першими ця функція виявилася бажанішою, ніж батарея більшої місткості і повний привід.


Tesla прагне того, щоб Model 3 стала першим автономним автомобілем масового ринку. Раніше виробник анонсував, що трійка отримає автопілот другого покоління - повноцінну функцію автономного водіння. В даному випадку працювати будуть усі 8 камер, які входять до складу устаткування. У теперішній версії автопілота функціонує 4 камери. Tesla Model S і X вже оснащуються компонентами нової функції автономного водіння, проте доки система працює в тестовому режимі, функціонують лише 2 камери.

У режимі напівавтономного водіння - Enhanced Autopilot - функціонуватиме лише 4 камери з 8. При активації повноцінного автопілота - Full Self - Driving Capability - електрокар почне використовувати усю апаратуру: 8 камер з далекобійністю в 250 м, радар, ультразвуковий датчик з оглядом 360 градусів і 12 вдосконалених ультразвукових датчиків, які дозволяють помітити тверді і м'які об'єкти на дистанції майже в два рази більшій, ніж раніше. Важливо відзначити, що відмінною особливістю автопілота Tesla є те, що виробник не використовує лідар (транслітерація LIDAR англ. Light Identification, Detection and Ranging).

Автомобіль зможе самостійно рухатися практично в будь-яких умовах, а безпека, за нашими оцінками, збільшиться удвічі в порівнянні з середньостатистичними автівками, - заявляють в Tesla.

Про те, що поява автопілота у Tesla Model 3 позитивно відзначиться'nbsp;на безпеці, говорить і аналітик по Tesla Адам Джонс з компанії Morgan Stanley. На думку Джонса, це зробить Model 3 в 10 разів безпечніше, ніж середньостатистичний автомобіль на американських дорогах. У разі аварійної ситуації електромобіль зможе самостійно уникнути зіткнення - такими навичками може похвалитися далеко не кожен автомобіль, а серед доступних авто - взагалі, жоден.

В той же час, нещодавно Ілон Маск повідомив, що Tesla Model 3 не отримає звичну приладову панель - це також пов'язано з появою автопілота. Це підверджують і останні фото інтер'єру автомобіля. Уся необхідна інформація міститиметься на великому дисплеї, розміщеному по центру. За словами топ-менеджера, чим більше розширюються можливості автопілота, тим меншою є необхідність в стеженні за свідченнями на приборці.

Таким чином, Tesla Model 3, дійсно претендує на звання першого масового авто з автопілотом. Проте, потрібно розуміти, що за повноцінний автопілот доведеться доплатити декілька тисяч доларів. Що стосується вартості самого авто, стартова ціна Tesla Model 3 складе 35 тис. доларів.

Джерело: Electrek 1, 2

Tesla Club Ukraine
Завантажуй додаток
GO TO-U для легкого пошуку
та використання
зарядних станцій

Усі бренди електромобілів під замовлення

Зарядні пристрої для
електромобілів усіх
брендів

Chargers Детальніше

Теги

Кращі концепти плани виробництва нові моделі оновлення моделей рекорди електромобілів події Виробництво і розробки Спорт майбутні моделі Це цікаво інвестиції оновлення моделей Кращі концепти плани виробництва нові моделі оновлення моделей