Tesla і SpaceX можуть об'єднатися в одну компанію - аналітик

07.12.2017 р.

Наші новини

Tesla і SpaceX регулярно обмінюються технологіями і кадрами, проте за показниками фінансової успішності компанії розрізняються - і з часом ця відмінність посилиться. Аналітики вважають, що Ілону Маску все складніше керуватиме відразу двома підприємствами і розумніше буде їх об&єднати або ж ще більше скріпити їх партнерство.

Злиття Tesla і SpaceX почнеться із стратегічного партнерства, трансферу технологій і співфінансування, а закінчиться можливим злиттям автомобільних, енергетичних і аерокосмічних проектів. Такий прогноз у своєму звіті представив аналітик Morgan Stanley Адам Джонс, який давно досліджує фінансові показники компанії Tesla.

Обидві компанії, очолювані Ілоном Маском, вже обмінюються розробками. Так, SpaceX переймає виробничі технології Tesla. А автомобільна компанія, у свою чергу, запозичує у SpaceX інноваційні методи зварювання.

Проте трансфером технологій союз компаній не обмежиться, вважає Джонс. Він назвав декілька причин можливого злиття Tesla і SpaceX. Перша проблема полягає у тому, що Ілону Маску важко керувати двома великими компаніями. На думку аналітика, інвестори чекають, що Маск з часом спрямує основні сили на управління аерокосмічною компанією. В цьому випадку підприємцеві доведеться передати комусь пост глави Tesla.

Раніше з&явилася інформація, що Маск залишиться керівником до тих пір, поки не буде запущено масове виробництво Model 3. Хоча компанія стикається з виробничими проблемами, найближчим часом вони будуть вирішені. Для багатьох інвесторів відхід Маска з поста керівника недопустимий, оскільки він грає для них принциповіше значення.

Інша проблема полягає в трансформації ринку автомобілів. З кожним роком конкуренція на ньому загострюється, автовирбники об`эднуються, що ставить Tesla в більш уразливе положення. SpaceX, навпаки, обіцяє бути украй прибутковим підприємством, особливо після запуску супутникового бізнесу. Таким чином, косміічна компанія змогла б забезпечити Tesla істотними фінансами для реалізації її планів. У цих умовах недивно, що автомобільна компанія вже запозичує у виробника ракет бізнес-моделі і прийоми виробництва.

Розвиток технології штучного інтелекту також підвищує шанси компаній на тісну співпрацю. "Космос і безпілотні системи керування - це два самих часто згадуваних ринку збуту, яким машинне і глибоке навчання здатні принести найбільшу користь", - цитує Джонса Electrek.

Tesla Club Ukraine
Завантажуй додаток
GO TO-U для легкого пошуку
та використання
зарядних станцій

Усі бренди електромобілів під замовлення

Зарядні пристрої для
електромобілів усіх
брендів

Chargers Детальніше

Теги

Кращі концепти плани виробництва нові моделі оновлення моделей рекорди електромобілів події Виробництво і розробки Спорт майбутні моделі Це цікаво інвестиції оновлення моделей Кращі концепти плани виробництва нові моделі оновлення моделей