День батарей Тесла: Model S з запасом ходу 837 км, новий акумулятор, електрокар за 25 000 доларів і не тільки

23.09.2020 р.

Наші новини

Компанія Тесла офіційно провела довгоочікуваний захід - День батарей. На ньому Ілон Маск представив топову версію седана Model S під назвою Plaid, акумулятори власного розроблення, а також анонсував бюджетну модель з базовою вартістю 25 тисяч доларів. Однак, і це все не ще. Але про все - по порядку.

Tesla Model S Plaid


Tesla Model S Plaid отримала збільшену батарею та три електромотори замість двох, завдяки чому вона перевершила за характеристиками усі електромобілі - зокрема, ті, які ще не вийшли на ринок.

На початку вересня стартап Lucid Motors показав серійну версію свого седана Air, який виявився досконалішим від тодішньої топової версії Tesla Model S. Багато хто подумав, що ось - з’явився новий лідер. Але ні - нова Tesla Model S Plaid вийшла кращою в усьому.

Tesla Model S Plaid проїжджає чверть милі (402 метри) менш ніж за 9 секунд. Lucid Air робить це за 9,9 секунди. До 60 миль/год (96 км/год) Model S Plaid розганяється менш ніж за 2 секунди проти 2,5 секунд у Air.

Єдиний параметр, за яким Lucid обганяє Теслу, це максимальна швидкість. Air здатний розігнатися до 378 км/год, а в Model S Plaid встановлено обмежувач на позначці 322 км/год.

Маск також підтвердив, що Tesla Model S Plaid проходила випробування на знаменитій трасі Нюрбургринг. Він не сказав точний час проходження кола, але заявив, що його седан побив абсолютний рекорд для серійних авто - 6 хвилин 44,97 секунди, який зараз належить Lamborghini Aventador SVJ.

Нарешті, інженерам Тесли вдалося побити головний козир Lucid Air - запас ходу. Так, Air здатний проїжджати до 832 км на одному заряді за циклом EPA, тоді як Model S Plaid за тією самою методикою проїжджає 837 км.

На користь Model S Plaid також говорить ціна. Вартість топової моделі Тесли у США стартує від 139 990 доларів, в той час як флагманський Lucid Air Dream Edition оцінений у 169 тисяч доларів.

Постачання Tesla Model S Plaid розпочнуться у 2021 році.

Характеристики Tesla Model S Plaid

Розгін з 0 до 100 км/год - менше 2 с.
Максимальна швидкість - 320 км/год.
Запас ходу на одному заряді батареї - приблизно 840 км.
Час проходження дрегової дистанції 1/4 милі (402 м) - менше 9 с.
Стартова ціна - $139 990.

Акумулятори Тесла


Досі Тесла використовувала у своїх батареях елементи живлення від сторонніх постачальників, в даному ж випадку йдеться про акумулятори власного розроблення.

Конструктори Тесли вдалися до класичного пальчикового формату літій-іонних акумуляторів, але зробили новий елемент живлення істотно більшим. Новинка отримала індекс 4680, де за традицією перші дві цифри означають діаметр циліндра в міліметрах, а дві останні - його довжину.

Об’єм нових акумуляторів у п'ять разів більший, ніж у колишніх типу 2170. Однак за рахунок того, що такі елементи крупніші і, відповідно, у батарею їх поміщається менша кількість, запас ходу електромобіля при використанні цих акумуляторів збільшується не в п'ять разів (як усім хотілося б), а тільки на 16%.

Іншою перевагою нових акумуляторів є здатність виробляти у шість разів більше енергії, що дозволяє використовувати більш потужні електромотори.

Нарешті, в перерахунку на кіловат-годину нові акумулятори на 14% дешевші за колишні (довгоочікуване "менше 100 доларів за 1 кВт*год"). В теорії, їх також буде простіше виготовляти, однак Маск чесно зізнався, що поки технологія виробництва не готова, але процес її створення зараз на фінальній стадії.

Досі головною проблемою на шляху збільшення розмірів акумуляторів було те, що з ростом потужності збільшується і їхнє термонавантаження: простіше кажучи, такі елементи живлення схильні до перегріву. У Tesla запевняють, що їм вдалося вирішити цю проблему за рахунок відмови від вкладок: тонких металевих пластин, які виводять електричну енергію з акумуляторів до зовнішніх контактів.

На презентації також було оголошено, що в майбутніх моделях Tesla батареї з акумуляторами 4680 будуть частиною силової структури кузовів електрокарів. Це дозволить знизити вагу автомобілів і збільшити їх безпеку в разі зіткнення.

Пілотна лінія виробництва акумуляторів запрацює протягом цього року. Її потужність становитиме 10 гігават-годин на рік. Для порівняння, спільна з Panasonic Гігафабрика Tesla в Неваді зараз має потужність 54 гігават-години на рік. До кінця 2022 року виробництво акумуляторів 4680 збільшиться до 100 гігават-годин на рік.

Дешевий електрокар Тесла


Нарешті, на Дні батарей Ілон Маск офіційно оголосив про те, що протягом найближчих трьох років у продаж надійде відносно бюджетний електрокар з базовою вартістю 25 000 доларів. З чуток, він отримає назву Model C, хоча остаточне рішення про назву ще не прийнято.

Власне, Маск вже не вперше говорить щодо планів створення такої моделі, однак тепер нарешті були офіційно оголошені терміни її появи.

Подробиць про новинку вкрай мало. Однак підкреслюють, що йдеться про модель, яка за споживчими якостями не поступиться більш дорогим (!) паливним аналогам, тобто виявиться вигіднішою за звичні автомобілі. Також для моделі запропонують автопілот, судячи з усього, як опцію і за доплату. Очікується, що запас ходу цього бюджетного електрокара буде не менше 320 км.

Катодний завод Тесла



Ще одна новина - Tesla побудує власний катодний завод у Північній Америці для випуску власних акумуляторів. Це дозволить скоротити витрати на логістиці та спростити виробництво катодів.

Маск заявив, що той процес, який існує зараз, є неефективним, і Тесла придумала, як здешевити виробництво катодів на 76% і водночас звести споживання води до нуля. Технологію сухого виробництва катодів без розчинника розробила компанія Maxwell Technologies, яку Tesla придбала у2019 році).

Акумулятори без кобальту



Нарешті, Тесла анонсувала акумулятор, який буде позбавлений найдорожчого компоненту, що застосовується в батареях - кобальту. Зараз компанія розглядає три варіанти катоду на заміну кобальтовому - літій-залізо-фосфатний LiFePO4 (LFP), нікель-марганцевий (NMС) та нікелевий для створення батарей максимальної енергоємності.

Втім, коли такий акумулятор з`явиться у серійному вигляді, поки невідомо. 

Via: InsideEVs, Eectrek. CleanTechnica

Tesla Club Ukraine
Завантажуй додаток
GO TO-U для легкого пошуку
та використання
зарядних станцій

Усі бренди електромобілів під замовлення

Зарядні пристрої для
електромобілів усіх
брендів

Chargers Детальніше

Теги

Кращі концепти плани виробництва нові моделі оновлення моделей рекорди електромобілів події Виробництво і розробки Спорт майбутні моделі Це цікаво інвестиції оновлення моделей Кращі концепти плани виробництва нові моделі оновлення моделей