Ford і Tesla: два єдиних автомобільних стартапа США, які вижили

10.01.2018 р.

Наші новини

У історії американського, та і світового автопрому є дві особи, про яких чули всі. Розділяє їх, що характерно, століття. Якщо бути зовсім точним - 104 роки. Першого звуть Генрі Форд. Другого - Ілон Маск.

Кілька місяців тому Маск писав у повідомленні робітникам: серед сотень стартапів з виробництва автомобілів за всю історію США вижили тільки два. Перший - це Ford. Ми - другі. І дійсно - інші компанії американської автоіндусрії - це збанкрутілі контори, об'єднані пожадливими інвесторами, яки їх скупили. Але чи порівнянний Ford часів великого Генрі c Tesla часів Маска, чия велич ще чекає свого підтвердження?

Видання Visual Capitalist вирішило порівняти успіхи 104-річної давності і сучасності, узявши за основу 1907 рік, коли Ford почав виробництво легендарної Model T і 2011 рік, коли почався випуск першої масової Tesla - Model S. І ось результат:

Продажі Model T і Tesla за роками йдуть буквально на одному рівні. Через 5 років, в 1912 році, Ford продав вже 68 тис. машин. Але Tesla навіть випереджає - в позаминулий, п'ятий рік з моменту старту продажів Model S, компанія реалізувала майже 80 тис. автомобілів.

Однак, у 2017 році Tesla продала 100 тис. авто, тоді як Ford реалізував у 1913-му 170 тис. автівок. Різниця істотна, проте найближчим часом компанія Ілона Маска почне масово випускати "бюджетник" Tesla Model 3, на якого вже зібрана неймовірна кількість передзамовлень. Отже гонка поки що не програна.

Мета компанії Ілона Маска - найближчими роками вийти на рівень продажів в 500 тис. автомобілів щорічно. Ford досяг такого показника в 1916 році, через 9 років після початку випуску. Іншими словами, у Tesla є час до 2020 року.

На тлі цієї цікавої арифметики розумно згадати, що взагалі являв собою Ford Model T. Ця машина не була а ні найрозкішнішою, а ні найшвидшою, а ні найекономічнішою. Зате вона - єдина для свого часу - поєднувала просторий салон, прийнятну динаміку, надійність та найдоступнішу ціну на ринку.

Факт, що увійшов до багатьох підручників з бізнесу та економіки: в якийсь момент Генрі Форда удвічі підвищив зарплату своїм робітникам. Не від щедрот - із задумом. Незабаром і інші фабрики в окрузі зробили те ж, щоб конкурувати за робочу силу. У результаті в Америці робітники стали отримувати досить щоб накопити на новенький Ford Model T!

На початку 20-х років більше половини автомобілів по всьому світу носила емблему Ford. Вдумайтеся в це - куди б ви не поїхали, де б не знаходилися, побачивши вдалині машину, ви могли сказати "Ford" і з вірогідністю більше 50% вгадали б!

На початку XX століття, коли Генрі тільки запускав виробництво, в Америці, та і інших частинах Світу, були відсутні дороги з твердим покриттям. Парковки, мотелі - нічого такого не було. А бензин переважно продавався в аптеках.

За якесь десятиліття в США з'явилася мережа автомобільних доріг - покупці Ford пред'являли на неї попит. А вже в 30-і почалося грандіозне будівництво національних автомагістралей, що в корені змінили Америку.

Так що ж Tesla? Поки їй далеко до звання "кожен другий електрокар у світі" - за сукупними продажами електромобілів лідирує альянс Renault-Nissan-Mitsubishi. Але в цьому факті - теж заслуга Маска. Це ж він ввів моду на електричний транспорт.

Ще цікавіше - розвиток мережі зарядних станцій. За десятиліття їх число в США збільшилося майже в 100 разів! Додайте до цього домашню зарядну інфраструктуру - перетворювачі, накопичувачі, сонячні батареї. Кілька років тому нічого цього не було.

Генрі Форду люблять пригадувати сказану ним фразу про те, що історія - це "більш менш дурниця". Напевно великий винахідник і підприємець XX ст. був би радий такому її повторенню.

Tesla Club Ukraine
Завантажуй додаток
GO TO-U для легкого пошуку
та використання
зарядних станцій

Усі бренди електромобілів під замовлення

Зарядні пристрої для
електромобілів усіх
брендів

Chargers Детальніше

Теги

Кращі концепти плани виробництва нові моделі оновлення моделей рекорди електромобілів події Виробництво і розробки Спорт майбутні моделі Це цікаво інвестиції оновлення моделей Кращі концепти плани виробництва нові моделі оновлення моделей